Fokkerij

Waarom deelnemen aan een FIZO keuring?

Tina Hendrickx verwoordde heel goed waarom een keuring en meer bepaald een FIZO keuring zo interessant is.

“Ter verbetering van het ras” Het stamboek is dan ook heel trots dat de allereerste FIZO keuring plaatsvindt in ‘t Enclavehof te Wortel op 22 en 23 juni.

Waarom naar een (FIZO) keuring gaan?

Met de lente die zijn intrede doet, is ook het startschot gegeven voor het nieuwe wedstrijd- en keuringsseizoen. Een nieuw seizoen vol doelen en verwachtingen. de ene ruiter richt zich op een eventuele WK-deelname, de andere bereidt zich voor op een FIZO-keuring. 
Maar …. Wat is nu het nut van zo’n keuring? 
Het antwoord is eigenlijk heel simpel: informatie verzamelen op 2 manieren.

1) Hoe meer paarden op een keuring verschijnen, hoe meer informatie we krijgen over het vader- en moederdier van de gekeurde paarden. Een voorbeeld, als we van een bepaalde hengst 10 nakomelingen zien die allen een hoog punt halen op hals/schouder/borst, dan is het mogelijk dat deze hengst dit doorgeeft aan zijn nakomelingen. Hoe meer nakomelingen van een bepaalde hengst op keuringen verschijnen, hoe nauwkeuriger het idee wat deze hengst vererft. 

Hetzelfde is van toepassing voor merries, enkel heeft een merrie vaak minder nakomelingen dan een hengst. Dit maakt het moeilijker om te weten welke eigenschappen je merrie precies doorgeeft aan haar veulens. Het gekende spreekwoord “fokken blijft gokken” hou je best in het achterhoofd.

2) Een keuring geeft ook een objectief beeld van je paard. Je paard wordt beoordeeld op hoe het op dat moment gebouwd is en beweegt door een onafhankelijke jury. Elk paard wordt vergeleken met wat volgens FEIF de ideale IJslander is. Je krijgt te horen wat de goede punten zijn van je paard en wat de eventuele mindere punten zijn. Dit bepaalt niet of je een “goed paard” hebt, want dat is voor iedereen verschillend. Een keuring geeft je een richtlijn voor als je zou willen fokken met je paard. Voorbeeld: als jouw merrie lager scoort op rug, kan je best kiezen voor hengst die een goede rug vererft. 

Laat je dus niet afschrikken als je met een paard naar een keuring zou willen gaan. De jury dient niet om je paard af te kraken maar hun beoordeling is een hulpmiddel om het ras te verbeteren. Je paard kan gekeurd worden met gemiddelde scores maar voor jou wel een topper zijn omwille van het karakter of de band die je met je paard hebt. En dat is belangrijk, want je moet vooral plezier beleven aan je paard! Maar we kunnen allemaal ons steentje bijdragen aan de verbetering van het ras door met onze hengst, merrie of ruin naar een keuring te gaan (onafhankelijk van de resultaten die ze krijgen). 

Bovendien wordt je vanuit het stamboek ook beloont als je fokt met een gekeurde merrie in de vorm van een korting bij inschrijving van je veulen.  Als je je merrie lineair laat scoren en ze haalt op elk onderdeel 7,8 of meer, krijg je een korting van €20. Breng je je merrie naar een FIZO keuring (enkel exterieur) en haalt ze een totaalscore van 7,8 of meer, krijg je ook €20 korting. Behaalt je merrie op een FIZO gereden keuring een totaalscore van 7,75 of meer, bedraagt de korting €30. 

Mocht je na al deze argumenten toch nog twijfelen dan heb ik nog 1 tip. Neem deel aan een keuring en heb vooral plezier in het voorbrengen van je paard. Er is niets zo leuk als een lange baan voor jou alleen hebben en lekker snelheid maken met je paard. De jury ziet ook liever lachende, genietende ruiters voorbij komen. Je paard laten keuren heeft alleen maar voordelen! 

De eerste FIZO keuring in België zal doorgaan op 22-23 juni op stal ’t Enclavehof in Wortel, in Nederland zal er een FIZO keuring doorgaan op 15-16 juni in Oirschot. 
Tot dan! 
Tina Hendrickx 

Download hier de tekst