Fokkerij

Over veulens & paspoorten en zo

Van de stamboektafel

Het jaar 2020 was blijkbaar een vruchtbaar jaar, want in 2021 zijn er in België 45 veulens geboren, die zijn gemeld bij het BSIJP. Wellicht zijn er nog meer veulentjes (ondertussen bijna jaarlingen) “in omloop”, maar indien deze niet zijn aangemeld, kunnen we ze niet meetellen in onze statistieken.

Van de 45 veulens zijn er:

 • 24 hengsten
 • 21 merries
 • 1 overleden
 • 1 direct na geboorte geëxporteerd

Afstamming

Van de gebruikte vaderdieren weten we dat de standplaats zich bevindt in de volgende landen:

 • 32 in België
 • 5 in Duitsland
 • 4 in Nederland
 • 3 in IJsland
 • 1 in Denemarken

DNA

DNA diende bepaald te worden van:

 • 43 veulens
 • 11 ouderdieren

Van de DNA-vaststellingen, zijn er ondertussen 34 bepaald en 20 profielen zijn nog in behandeling.

Identificatieformulieren

 • 3 identificatieformulieren nog niet ontvangen van de eigenaren

Paspoorten

Wie in 2020 trotse eigenaar werd van een veulen heeft gemerkt dat het wachten op een paspoort wel heel lang duurt.

Na de faling van de drukker, is het dan ook een heel opgave geweest een nieuwe te vinden. Er worden ons namelijk heel wat voorwaarden opgelegd ivm de inhoud en de vorm. En eigenlijk komt dit wel ten goede van ons als eigenaars, maar het maakt het er allemaal niet gemakkelijker op.

We zijn er bijna, echt wel! We houden jullie zo snel mogelijk op de hoogte! Noteer alvast dat voor de nieuwe veulens er ook een nieuwe lay-out van paspoorten zal komen. PaardenPunt Vlaanderen heeft ons hiervan op de hoogte gebracht. Nieuwsgierig!