Sport

Sportnieuws

Het wedstrijdseizoen staat weer voor de deur. De inschrijvingen van de eerste 3 wedstrijden staan ondertussen open, of zijn al weer gesloten, en wat gingen deze hard! De eerste 2 wedstrijden staan gepland in Wortel en de 3de wedstrijd in Bornem.

De aanmelddatum voor de kandidaat ruiters voor de WK is momenteel ook verstreken. Maar liefst 19 kandidaten hebben zich aangemeld, waaronder 6 jeugdruiters. Veel van deze ruiters zullen uiteraard starten op de Belgische wedstrijden. Hopelijk zijn jullie massaal paraat om hen aanmoedigen. Alvast veel succes aan alle ruiters tijdens de selectie!

Nog even een kleine rechtzetting. Eerder berichte ik dat het vanaf 2023 verplicht was om te vaccineren tegen rhino, voor wie in Duitsland wedstrijden gaat rijden. Dit is door het IPZV voor 1 jaar opgeschort, dus dit jaar is het nog niet verplicht! Deze beslissing werd in januari genomen, en bereikte mij spijtig genoeg pas eind februari, net na de laatste gazet.

De feif reglementen zijn ondertussen ook geupdate, hier zijn weer verschillende wijzigingen doorgevoerd.
De grootste wijzigingen: vroeger had je een lijst met verboden equipment, dat gaat over bitten, neusriemen en zulke dingen. Alles was toegelaten, behalve wat op die lijst stond. Nu is het andersom, er is een lijst gemaakt met toegelaten equipment, en alles wat er niet opstaat is vanaf nu verboden.
Nog een grote wijziging: vroeger mocht je maar 1 toltproef rijden en 1 gangenproef met hetzelfde paard op een wedstrijd. Deze regels zijn geschrapt, dus vanaf nu zou het mogelijk zijn om meerdere tolt en gangen proeven te rijden met hetzelfde paard. Er blijft echter wel een limiet op het aantal proeven dat je kan starten afhankelijk van de leeftijd.
Verder zijn het vooral kleinere wijzigingen.

De veranderingen kan je vinden op deze link.
Meer info over de toegelaten uitrusting kan je vinden op deze link.

En tot slot op 27/28/29 mei staat het Belgisch kampioenschap gepland te Wortel.Aan alle ruiters, zorg dat je lidgeld zeker optijd betaald is om kans te maken op de titel Belgisch kampioen!