Fokkerij

Verslag BSIJP keuring 2024

Op 12 oktober vond onze jaarlijkse BSIJP keuring plaats in Wortel op ’t Enclavehof. Op deze najaarskeuring is iedereen welkom die meer wil weten over de kwaliteiten van zijn of haar paard. Elk jaar hebben we ook het geluk om enthousiaste toeschouwers te mogen ontvangen.

We hadden 11 aanmeldingen, waarvan drie hengstveulens, zes merrieveulens en twee jongere merries. Allen belgisch gefokt, iets waar we heel trots op mogen zijn.
Onder het toeziend oog van onze jury bestaande uit Tom Buijtelaar en Arielle Withaar konden alle combinaties getoond worden. Eerste op de planning waren de drie hengstveulens.


Engill frá Þyrnihofi (V: Bjartur fra Borganesi) mocht de spits afbijten. De fokker en eigenaar Daisy Cosijns bracht hem voor samen met haar vriend Remy. Engill is een wildkleur vos platenbont, witkopbont die mogelijk zilverappel is. De kleur zal afkomstig zijn van zijn vader die als je hem ziet als een cremello voor de dag komt. Toch is hij zilverappelbont. De eigenaar heeft hem op deze kleur laten testen en is dus ook als dusdanig bevestigd. Bjartur is eveneens in eigendom van Daisy.

Engill behaalde een eindtotaal van 7,88 met als opmerking: goed ontwikkeld, zelfstandig hengstveulen met een goede gangenverdeling bij een gemiddeld tempobereik.

Snillingur frá Sólbergi (V: Moli frá Skriðu) was het tweede hengstveulen van de dag. Voorgebracht door fokker en eigenaar Katelijne Smets. De moeder van Snillingur is ook zelf gefokt en nog steeds in eigendom van Katelijne.
Hij behaalde voor exterieur een mooie 8 en dat zorgde voor een eerste plek met een eindtotaal van 7,91 en als opmerking: harmonieus gebouwd hengstveulen met veel natuurlijke tölt. Toonde een goede oprichting, maar mocht wat meer ruimte laten zien. 

Het derde en laatste hengstveulen van de dag zou Dáinn fra Þyrnihof (V: Bjartur fra Borganesi) zijn. Helaas had hij zich tijdens het uitladen verstapt, waardoor hij niet helemaal rad leek. Er is dan wijselijk besloten dat ze hem niet gingen voorstellen. Wel jammer, maar een verstandige keuze. Welzijn van de dieren staat steeds op de eerste plaats.

Van de hengstveulens gaan we verder naar de jonge merries. In deze categorie hadden we twee deelnemers. De eerste merrie is Svartadís frá Árroða (V: Snotri vom Panoramahof), gefokt door Bert Collet. Deze grote, zwarte, drie jarige merrie werd voorgebracht door de eigenaars nl. Bert Collet en Tina Hendrickx. Ze behaalde een eindtotaal van 7,97, waarbij ze zowel voor karakter als voor de verrichtingen een 8 kreeg. De opmerking van de jury luidde: goed ontwikkelde, energieke merrie met veel tölt en draf bij hoog tempobereik en ruime bewegingen. 


Een leuk weetje over deze merrie: haar halfbroertje, Celsius frá Árroða behaalde vorig jaar de eerste plaats bij de hengstveulens in de Mortel met een mooie eindscore van 8,15. Celcius is ook van Snotri vom Panoramahof, een jonge hengst die in België staat en in eigendom van Bert Collet, Henk Peterse, Patty van der Kaaij en Tina Hendrickx is.

Díva frá Barsele (V: Divar från Lindneäs) werd als tweede jonge merrie voorgebracht, samen met haar veulen Gæla. Beide paarden zijn gefokt door en in eigendom van Gunter Van Bogaert. De paarden werden voorgebracht door Gunter en zijn dochter Gitte. Díva werd als veulen al eens voorgesteld in de Mortel en behaalde toen een score van 7,93.

Nu behaalde deze jonge merrie een eindscore van 7,71. De opmerking van de jury was: Overwegend harmonieus gebouwde merrie in onderconditie met veulen aan de voet. Toonde een zekere draf en tölt-aanzetten in de overgangen. 

Wat erg opviel bij deze combinatie is dat ze erg rustig en gemoedelijk binnen kwamen.

Gæla frá Barsele (V: Styrkur frá Leysingjastöðum II) was eveneens het eerste merrieveulen van de dag. Wat erg is bijgebleven is dat het een dansend ,rustig veulen was die ook even hallo kwam zeggen aan de juryleden. Ze behaalde een eindtotaal van 7,8 met als opmerking: vriendelijk, meewerkend merrieveulen met zekere draf bij gemiddeld hoge en gemiddeld ruime bewegingen en tölt in de overgangen getoond.

 

Met deze combi eindigde de ochtend en werd het tijd om aan de middagpauze te beginnen. Waarbij er overheerlijk huisbereid stoofvlees met frietjes voorzien was en croque monsieurs. Dit alles voorbereid en gesponsord door Greet Van Steenbergen. Ik denk dat ik voor iedereen spreek dat dit een welkome maaltijd was.
Na de overheerlijke lunch liep de middagpauze op een einde en werd het tijd om ons terug te begeven naar de binnenpiste om de rest van de merrieveulens te mogen bewonderen.

Púma van ´t Enclavehof (V: Konsert frá Hofi) is uit een eigen op IJsland gefokte merrie Funa frá Englahofi (V: Hersir frá Lambanesi). Beide merries en vaders van de merries zijn in eigendom van Frans Goetschalckx. Hij bracht Púma voor samen met Kristof van Looy. Dit elegante merrieveulen behaalde een eindtotaal van 8,03 waarbij ze een 8,1 voor karakter en 8,2 voor de verrichtingen behaalde. De opmerking van de jury luidde: energiek en expressief merrieveulen met veel natuurlijke töltaanleg, bij ruime, hoge bewegingen en een hoog tempobereik. Op dit moment wat bemerkingen op de beenstand. 

Met dit mooie resultaat werd Púma het beste merrieveulen van de dag.

Vervolgens kregen we Mýsla frá Snjóhofi (V: Assi frá Hólakoti) te zien. Zij was het oudste veulen van de dag. Mýsla is gefokt door en in eigendom van Katrien Jeunen. Tevens was zij ook de voorbrenger samen met Bram Meskens. Voor Katrien was dit ook de eerste keer dat ze een veulen op de keuring voorbracht. Mýsla kreeg een eindscore van 7,87 met als opmerking: goed ontwikkeld merrieveulen met veel looplust en goede reacties. Toonde een makkelijke gangenverdeling bij gemiddelde bewegingen.

Zo gingen we van het oudste merrieveulen naar het jongste merrieveulen van de keuring: Ófelía frá Árroða (V: Byr frá Borgarfelli) gefokt door Bert Collet en in eigendom van Bert en Tina Hendrickx. Ófelía werd voorgebracht door Bert en Tina zelf en behaalde een mooie 8 voor de verrichtingen. Dit zorgde ervoor dat ze een eindtotaal kreeg van 7,95. De jury gaf als opmerking: compact gebouwd merrieveulen met snelle reacties. Toonde veel natuurlijke tölt met goed takt en een goede zelfhouding.

Het voorlaatste veulen was Ásný Van De Poetshoeve (V: Konsert frá Hofi). Gefokt en in eigendom van Katrien Van Robaeys. Katrien is denk ik een echte allrounder in ons stamboek. Je vindt haar terug in de recreatie, sport en de fokkerij. Ásný behaalde een eindscore van 7,97 met een 8 voor zowel karakter als verrichtingen. De opmerking van de juryleden was: looplustig en energiek merrieveulen met zeer veel natuurlijke tölt-aanleg bij ruime, hoge bewegingen en een hoog tempobereik. 

Als laatste op de planning was Pípa van ´t Enclavehof (V: Sjarmi frá Sauðanesi) een donkerbruin merrieveulen gefokt door Frans Goetschalckx. Net zoals dit veulen zijn beide ouders in eigendom van Frans.  Ook dit veulen werd beoordeeld met een mooie eindscore van 7,97 met een 8 voor exterieur en 8,1 voor karakter.

De jury gaf volgende opmerking: licht gebouwd merrieveulen met veel looplust en snelle reacties. Toonde een zekere draf bij zeer hoog tempobereik en heeft voldoende tölt getoond.

Na een dag vol mooie en leuke paarden te hebben gezien, kunnen we er van uitgaan dat ook in België moeite wordt gedaan om met behulp van goede bloedlijnen, goede veulens te fokken. Dat belooft wat de toekomst nog te bieden heeft in België.