Kalender

De Gangen

Een paard weet van nature hoe hij moet stappen, draven en galopperen. IJslanders hebben daarbij meestal nog een natuurlijke aanleg voor tölt en/of telgang. Zodra we op de rug van het paard stappen, vragen we het paard om iets doen waarvoor het niet gemaakt is.

Als ruiter beïnvloedt je de balans en de natuurlijke bewegingen. Niet alleen met je gewicht, maar ook omdat je de regie overneemt: je bepaalt het tempo, de richting en zelfs de manier waarop het paard zich draagt.

Het paard zal niet begrijpen waaróm je zo nodig tölt wil rijden, waarom je verzameling vraagt of waarom je het tempo bepaalt. Maar vanuit zijn natuurlijke neiging tot samenwerking zal ieder paard in principe mee willen werken - als hetgene wat de ruiter van hem vraagt past bij zijn fysieke en mentale ontwikkelingsfase en als hij begrijpt wat de ruiter bedoelt.

Als ruiter ben je ervoor verantwoordelijk dat het paard zich onder het zadel goed kan bewegen. Daarvoor is enige kennis van het bewegingsmechanisme nodig.

En vooral kennis van de gangen, van het verschil tussen goede en slechte beweging en van de invloed die je als ruiter hebt op je paard.

Door: Ingrid Claassen
Bronnen: Susan Harris, Horse Gaits, Balance and Movement
Thorgeir Gudlauchsson (basiscursus NSIJP, 2003)

Laatste nieuwsWie zoekt...