Een paard gekocht in het buitenland, wat nu?

Je wil je nieuwe aanwinst uiteraard registreren, je bent dit tevens wettelijk verplicht, maar hoe doe je dit precies?  

Je doet dit online via het platform van horseid.  https://www.horseid.be/extranet/nl/login.html
Je vindt hier een aantal video’s als handleiding https://paarden.vlaanderen/nl/Mijn-paard-identificeren/Werkwijze-HorseID

Indien je hier nog geen toegang toe hebt, kan je deze aanvragen op het platform van de BCP: http://www.cbc-bcp.be

Welke documenten moet je invullen?

  • Ben je reeds bekend bij de BCP, dan kun je gewoon de houder online wijzigen. De vorige eigenaar dient dit dan te bevestigen, indien dit niet binnen de 30 dagen geconfirmeerd wordt, keurt de BCP dit automatisch goed. 

LET OP, bij de BCP dien je te melden wie de HOUDER is van het paard NIET de EIGENAAR. Als het paard bijvoorbeeld bij een vriend mee op de weide staat dan is die persoon de houder. 

Zodra je dossier is ingediend, zul je een tegenbericht ontvangen met de benodigde documenten voor de dierenarts welke de identificatie zal komen uitvoeren. Print de toegestuurde documenten uit en geef deze aan de dierenarts, geef ook het origineel paspoort af aan de dierenarts. Hij zal de identiteit controleren en indien nodig voorzien van een chip mocht deze nog niet aanwezig zijn. De dierenarts is verantwoordelijk voor het indienen van de documenten bij de BCP.

Wanneer dit is gedaan, maak je een kopie van het paspoort welke je zelf bijhoudt en stuur je het origineel aangetekend op naar het stamboek BSIJP. De stamboeksecretaris zal dan het paard in WorldFengur op jouw naam overschrijven en dit in het paspoort aanpassen, waarna hij het terug aangetekend opstuurt naar jou.  

In tegenstelling tot bij de BCP, dien je bij het stamboek BSIJP WEL door te geven wie de eigenaar is van het paard. Dit kunnen ook meerdere personen zijn, geef dan mee voor welk percentage. 

Hoeveel kost dit nu? 

  • Bij de BCP online is gratis
  • Bij het stamboek BSIJP betaal je volgende kosten:
    • het lidgeld €40 (voor een volwassen persoon en voor zover je nog geen lid bent)
    • importkost € 30
    • eigenaarswissel € 25 (als het paard nog niet op jouw naam stond)