Een veulen geboren, wat nu?

Je wil de nieuwe aanwinst uiteraard registreren, je bent dit tevens wettelijk verplicht, maar hoe doe je dit precies?  

Documenten 

Het dekcertificaat dat je van de hengstenhouder hebt ontvangen. Dit dien je in de juiste sectie in te vullen. Voor een Belgisch certificaat is dat de achterkant  van het certificaat, getiteld: “Geboorteverklaring”. De dierenarts voor de identificatie dient erkend te zijn en voor te komen op volgende lijst: https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/2019-11-19_identificeerder_-_identificateur_19-11-19.pdf

Indien je een buitenlands dekcertificaat hebt, dien je ook dit in de juiste sectie geel/groen/roze of wit correct en duidelijk leesbaar in te vullen. 

OOK dien je een identificatie document in te vullen en mee op te sturen:  https://paarden.vlaanderen/nl/Identificatie-Nieuw-paard-aangeven

LET OP, bij de BCP dien je te melden wie de HOUDER is van het paard, NIET de EIGENAAR!
Wanneer het paard dus bij een vriend mee op de weide staat dan is die persoon de houder. 

In tegenstelling tot bij de BCP, dien je bij het stamboek BSIJP door te geven wie de eigenaar is van het paard én de fokker én de houder . Dit kunnen ook meerdere personen zijn, geef dan mee voor welk percentage. 

DNA controle

Bij het stamboek BSIJP gebeurt een 100% controle op DNA, vergezel je aanvraag van een haarstaal van het veulen. Minstens 30 haarzakjes dienen aanwezig te zijn in dit staal, steek deze in een Zip-Lock zakje gelabeld met de volledige naam en stalnaam van het veulen. 

Indien het DNA van de merrie/moeder nog niet gekend is, dien je ook van haar een haarstaal in te sturen. 

BELANGRIJK: dit dient binnen de 5 dagen na geboorte opgestuurd te zijn naar de stamboeksecretaris. 

Worldfengur

Maak een mooie foto in zijaanzicht van je veulen als het minstens 10 dagen oud is en upload deze in Worldfengur.  Kun je dit niet zelf, stuur die dan door naar info@bsijp.be, deze zal dan in WorldFengur toegevoegd worden. 

Dierenarts

Zodra je dossier is ingediend zal je een tegenbericht ontvangen van de BCP met de benodigde documenten voor de dierenarts welke de identificatie zal komen uitvoeren. Print de toegestuurde documenten uit en geef deze aan de dierenarts. Hij zal de identiteit controleren/opmaken en het veulen voorzien van een chip. De dierenarts is verantwoordelijk voor het indienen van de documenten bij het BSIJP!

LET OP, dit dient binnen de 12 maanden na geboorte compleet te zijn. 

Kostprijs 

  • Bij de BCP kost je dit € 49,58 
  • Bij het stamboek BSIJP betaal je 3 kosten:
    • Lidgeld € 35 (voor zover je nog geen lid bent voor een volwassen persoon woonachtig in België )
    • Inschrijving en uitreiking van het paspoort € 110 ( €60 voor het DNA en €50 voor het paspoort)
    • DNA onderzoek van de merrie/moeder € 60 TENZIJ de merrie/moeder Belgisch gefokt is, dan draagt het stamboek deze kost. 
  • Bijkomend zijn er dan nog de identificatie kosten van de dierenarts. 

Identificatieaanvraag

Formulaire de demande d’identification