Horse ID

Sedert 1 juli 2008 moesten alle paarden, ponys, ezels en zebras die zich in België bevinden volledig geïdentificeerd zijn door middel van een paspoort, een microchip in de hals, een mutatiedocument en een encodering in de centrale gegevensbank, beheerd door de vzw Belgische Confederatie van het Paard (BCP).

Sedert januari 2009 worden er door de overheid regelmatig controles uitgevoerd (aan de openbare weg, in de slachthuizen, maar ook in maneges, paardenpensions en zelfs in de weide). Indien u niet beschikt over een mutatiedocument dan is uw paard niet geïdentificeerd zoals voorgeschreven. U riskeert dan zware boetes te moeten betalen, een veelvoud van de kostprijs van een volledige identificatie.

U doet er dan ook goed aan zo spoedig mogelijk een aanvraag tot identificatie in te dienen, voor de stamboekpaarden bij het stamboek en voor de niet-stamboekpaarden bij de Dienst Identificatie Paarden te 3360 Korbeek-Lo, Nieuwstraat 28.

Meer info kan u vinden op de website van de vzw Belgische Confederatie van het paard: www.cbc-bcp.be. Op die website vindt u ook het formulier voor een aanvraag tot identificatie.

Op de site van PaardenPunt Vlaanderen wordt in een paar video’s uitgelegd hoe u o.a. gegevens zelf kunt aanpassen via HorseID https://paarden.vlaanderen/nl/Mijn-paard-identificeren/Werkwijze-HorseID

Wie een paard wil laten identificeren moet eerst het juiste document invullen. U vindt het document hier:

Aanvraagformulier identificatie

Formulaire de demande d’identification

Voor meer inlichtingen omtrent de afhandeling contacteer ons stamboeksecretariaat via info@bsijp.be