FEIF Youth Cup 2018

FEIF Youth Cup 2018 Axvall, Zweden

Axvall, een klein dorpje in het zuidelijke deel van Zweden. Een supermarktje, een oude militaire basis die nu omgetoverd is tot kostschool en een pizzeria, meer valt er niet te beleven. Behalve….het ENORME drafcentrum dat aan de rand van het dorp gelegen is. Plek voor meer dan 300 paarden, een drafbaan, een buitenbaan (1,4km lang), een ovaalbaan, telgangbaan, trainingsbaan, een binnenbak en prachtige uitrijmogelijkheden zo de Zweedse natuur in. Dit centrum, Axevalla Travbana, was het decor voor de FEIF Youth Cup dit jaar.

Voor België waren er dit jaar 3 ruiters. Na selectie mochten Marie Devos, Isabelle Penning en Katerina Vlachos met alle trots de Belgische driekleur gaan vertegenwoordigen samen met hun super-paarden.  De reis er naartoe was lang, bijna 1600km, maar alle uitzichten die we te zien hebben gekregen waren het meer dan waard.

Aangekomen in Zweden hebben we de paarden heerlijk gewandeld en in hun ruime, koele boxen gezet en zijn we de slaapplaats voor de mensen gaan inpalmen. Een heerlijk appartement met alles erop en eraan, helemaal fijn! Een goede nachtrust en de YC kon echt van start!

De Youth Cup bestaat altijd uit een kennismakingsdag/avond waarbij de nationale teams ingedeeld worden in internationale teams, 3 trainingsdagen dan een culturele dag en wordt afgesloten met 3 dagen wedstrijd. Zaterdag avond werden alle ruiters opgedeeld in 13 internationale teams. In team C, Crazy Champions, zat Katerina. Isabelle zat in team D, het heuse Dream Team. Marie vormde samen met 5 andere meiden het G-team; the Greatest Showgirls. Samen met hun teamleader trekken ze de hele week op en gaan ze samen naar trainingen, ontbijt en iedereen steunt elkaar tijdens de wedstrijden; vrienden voor het leven leer je hier kennen.

De trainingen dit jaar werden verzorgd door Sirpa Brumton, Reynir Adelsteinsson, Vigdis Matthiasdottir, Erik Brodin en Trausti Thor Gudmundsson. Iedere trainer had zo zijn/haar specialiteiten. Van telgang en vlaggenrace tot Tölt in Harmony. Terwijl iedereen in Belgie het bijna begaf van de warmte gingen de ruiters, paarden en trainers gewoon door, ondanks de whopping 38 graden die we aantikte! Zonnebrand, water, elektrolyten en flink wat chips en snoep en gewoon GAAN! De douches na de trainingen deden voor paard én ruiter deugd 😉 Drie dagen lang een overlading aan tips en levenslessen, dat is waar de trainingen om gaan. Niet zo zeer het “beter” worden in een korte tijd maar nadenken over wat iemand je zegt en er later iets mee doen. Een van die quotes wil ik graag met jullie delen;

“No matter how far you go in the horse-business, never forget why you startet horseriding in the first place” – Sirpa Brumpton

De culturele dag was lang en na 3 heftige trainingsdagen ook best vermoeiend. Veel slapende mensen in de bus en het was voor sommige moeilijk om de hele dag geconcentreerd te blijven luisteren naar alle informatie die tijdens de 2 clinics gegeven werd. De eerste ging over het trainen van een paard in vrijheid, gegeven op de prachtige locatie bij Horse Vision. De tweede clinic ging over het desensibiliseren van een paard, hoe leert een paard omgaan met dingen die hij in eerste instantie eng vindt, deze ging door in de binnenbak van het drafcentrum. Tussen de 2 clinics in was er lunch bij het grootste meer van Zweden en kon er gezwommen worden. Voor vele hét hoogtepunt van de dag. Het was dan ook een prachtige locatie en heerlijk water om in te zwemmen.

Ondertussen was het al donderdag geworden en tijd voor de wedstrijden. Met een hele fanclub gekleurd in zwart-geel-rood langs de baan kwamen de ruiters vol trots binnen. Na de openingsceremonie gingen alle 3 de Belgische dames van start in Tölt in Harmony. Alle 3 netjes gereden en een hoop trotse gezichtjes op de tribune. Vrijdag was het tijd voor de ovaalbaan; töltproeven en viergangen waarvan zaterdag de finales werden gereden.

De uitslagen van de wedstrijden zien er als volgt uit;

Marie Devos met Ála frá Hryggstekk

T7 – 11e plaats met een score van 5,60
V2 – 21e plaats met een score van 5,27
Tr1 – Marie is hierin gestart maar helaas is tot nu toe nergens een volledige uitslag te vinden
TiH – 20e plaats met een score van 5,57.

Isabelle Penning met Ási frá Hvanneyri

T7 – 10e plaats met een score 5,63. Deze plaatsing leverde haar een plek in de B-finale op en daar behaalde zij een 2e plaats met een score van 5,34
V5 – 15e plaats met een score van 5,47
TiH – 25e plaats met een score van 5,40

Katerina Vlachos met Hreimur frá Laugarbökkum

T3 – 8e plaats met een score 5,53. Deze plaatsing leverde haar een plek in de B-finale op en daar behaalde zij een 4e plaats met een score 5,39
V5 – 13e plek met een score van 5,50
TiH – 20e plaats met een score van 5,57.

Dames, gefeliciteerd met deze mooie resultaten.

Zondag was het feest helaas al weer voorbij en was het tijd om op te ruimen en in te pakken. De paarden weer op transport en wij weer in de auto, 1600km terug. Het is echt een eind maar het was het allemaal waard!

Via deze weg willen we al onze sponsoren bedanken; BSIJP, van ’t Enclavehof, Casco Helme, Ró,  Asi frá Lundum Group II, Atorka Ruitersport, frá Brunni, Karlslund, Roeckl, Borkx Sport, IJslandersport, Equi-Protecta, Eelegant Equestrian, Staar&Co, Toy en Antoin Merx Hoefsmederij, Marstall, AniBalance, Hesta-Gard Hekla, Martin en Nancy van Leeuwen/Hofkens, Dave Lembrechts en iedereen die ons gesteund heeft door een bezoekje te brengen aan onze stand (met dank aan Wedstrijden Wortel en Bornem Open).

Robin Kerkhoven, super trotse CL