WK berichtgeving

Marc Dusseau

Het idee om Wereldkampioenschappen in de huidige vorm in Nederland  te organiseren is in 2003 ontstaan. Een aantal enthousiaste organisatoren binnen Wedstrijden Zuid in Oirschot zocht een nog veel grotere uitdaging. Dat werd het organiseren van een WK op de terreinen van Stoeterij de Breidablik. Geïnspireerd tijdens de WK 2003 in Denemarken hebben Niek van Nunen, Coen Buijsse en ik de handschoen opgepakt en zijn met behulp van heel veel andere mensen begonnen aan de organisatie van de WK in 2007 in Oirschot.

We werden door velen voor gek verklaard maar wij waren er van overtuigd dat we ook in Nederland een fantastische WK konden organiseren. In die tijd werden WK’s nog altijd georganiseerd onder auspiciën van een lidstaat dus we moesten eerst het NSIJP er van overtuigen dat we het aan konden. Daarna kwam de toewijzing door FEIF. Het bleek een intensief traject met veel hobbels maar de WK in 2007 was nationaal en internationaal een groot succes. 
In de jaren na deze WK bleef het bij de kernorganisatie maar ook bij veel vrijwilligers kriebelen om zo’n groot evenement nog een keer te organiseren, maar dan nog veel beter! Vanuit de door ons opgerichte Stichting Icelandic Horse Project hebben we ons voor 2017 opnieuw kandidaat gesteld. Het werd een grandioos succes. Met mooie gevolgen: nationaal en internationaal werden we erg gestimuleerd om dit zo snel mogelijk te herhalen. We hebben er lang over gewikt en gewogen, vooral omdat zo’n succes evenaren niet meevalt. Toch is het enthousiasme zo groot dat we ook in 2023 weer zo’n super evenement willen neerzetten. 

Vanuit het kernbestuur WK 2023 ben ik vooral verantwoordelijk voor de sport en fokkerij. Dit doe ik in nauwe samenwerking met het bestuur en vooral de Sportleader van FEIF. Ik ben er dus verantwoordelijk voor dat er naast goede banen en voorzieningen voor de paarden ook uitstekende vrijwilligers zijn die het toernooi goed laten verlopen. Bij een WK komt zo enorm veel kijken dat niemand z’n takenpakket alleen kan uitvoeren. Er zijn dus verschillende taakverantwoordelijken, kartrekkers, nodig die zelf hun team formeren. Wanneer je naar het totale evenement kijkt zullen er tussen de 400 en 500 vrijwilligers meewerken. We zijn een hecht team!

Ik ben zelf al al lang en verschillende manieren uit liefhebberij en uit verantwoordelijkheidsgevoel actief binnen de ‘IJslanderwereld’. Zo ben ik onder andere organisator, vrijwilliger, bestuurslid, ledenraadslid en nu dus ook voor de derde keer WK-organisator. Dat zat er al een tijd aan te komen, de eerste WK waar ik actief was als vrijwilliger was de WK in 1993 in Spaarnwoude.

WK’s zijn prachtig. Ik herinner me een grappig voorval dat plaatsvond tijdens de WK in 2017. We hadden bedacht dat het heel leuk zou zijn om de prijsuitreiking van de telgangonderdelen ‘s avonds op het marktplein (de Markadur) te laten plaatsvinden. Meer kans op veel publiek dat zich daar naar de wedstrijd zou verzamelen voor een drankje, het is vervelend om prijzen uit te reiken als de tribune leegloopt. Door miscommunicatie bleek er op dat moment op het marktplein geen muziek, daar kwamen we pas achter toen de Zweedse winnaars al op het podium stonden. Geen probleem! Henning Drath, de speaker, keek in het publiek en riep een bekende Zweedse ruiter met krachtige en mooie stem naar voren en vroeg haar het Zweedse volkslied in te zetten. Na de eerste woorden pakten alle Zweedse supporters dat op en zongen met elkaar voor de winnaar. Het effect was geweldig en het werd een hele mooie en onvergetelijke prijsuitreiking.

Foto’s WC 2017 door Jacco SuijkerBuijk