WK berichtgeving

Hans van Westering

Even voorstellen…
Mijn naam is Hans van Westering, 37 jaar en woon sinds oktober 2021 met mijn vriendin in Best op ca. 8 minuten rijden van Stoeterij de Breidablik, het toneel voor WK2023. Degene die bij het WK in 2017 zijn geweest, zouden mij mogelijk kunnen kennen als de helft van het duo “Hans und Frans” zoals speaker Henning Drath ons aankondigde tijdens de sleeppauzes die in het programma zaten.

Hoe het ongeveer 10 jaar geleden begon
Eind 2011 kwam ik voor het eerst op Stoeterij de Breidablik. Op dat moment waren bij veel mensen die vrijwilliger waren geweest tijdens het WK in 2007 de herinneringen nog vers. Mooie verhalen over hard werken, overweldigende prachtige ervaringen, vriendschappen en een groot succes.
Zoals elk jaar begonnen in het daarop volgende voorjaar de voorbereidingen voor Wedstrijden Zuid. Ik houd wel van aanpakken en ga een uitdaging niet snel uit de weg, dus was hier al vrij snel behoorlijk fanatiek bij betrokken. In de aanloop naar de wedstrijden werd mij snel duidelijk dat vrijwel elk taakgebied tijdens Wedstrijden Zuid ingevuld was, maar dat de telgang- en ovaalbanen wel wat liefde en aandacht konden gebruiken. Met een voorliefde voor tractoren en machines en niet gehinderd door enige kennis van wedstrijdbanen of toplagen, maar met een flinke dosis fanatisme ben ik, met raad en daad geholpen door Niek van Nunen, aan de slag gegaan met de banen. In de jaren daarna hebben we veel kennis opgedaan en lukte het ons steeds beter om de baan in goede conditie te krijgen en te houden. In de aanloop naar het WK in 2017 werd mij gevraagd of ik ook voor en tijdens dat WK de banen onder mijn hoede wilde nemen. Hierover heb ik, mede dankzij de spectaculaire verhalen over het WK in 2007, geen moment getwijfeld.  

De banen
Het geheim van een goede baan zit hem in de voorbereiding. Om tot een goed resultaat te komen moet   je er veel liefde en tijd in stoppen.
Alles begint met het juiste materiaal. In de aanloop naar het WK 2017 hebben we besloten om bij hetzelfde basismateriaal te blijven als in 2007 omdat we hier inmiddels veel ervaring mee hadden en goede resultaten boekten. Wel hebben we in 2016 een flinke nieuwe laag aangebracht om betere binding te krijgen. De basis is fijn gebroken puin. Het grote voordeel van de banen zoals we ze in Oirschot hebben liggen is dat ze in principe geen toplaag hebben. De samenstelling van het materiaal is van boven tot onder ongeveer hetzelfde. Hierdoor kunnen we als het nodig is vrij ingrijpende werkzaamheden uitvoeren om een eventuele hoefslag uit de baan te trekken zonder dat we bang hoeven te zijn dat we een toplaag kapot rijden.
Zoals ik al aangaf is de rest een proces van veel tijd, liefde en aandacht. Sproeien (niet te nat, niet te droog), slepen, sproeien (natter, maar wederom niet té nat) en walsen, heel veel walsen. Enkele weken voor het WK begint, moeten de banen in principe helemaal klaar zijn zodat we tijdens het WK alleen onderhoud hoeven te doen.
’s Morgens voor de eerste ruiter rond 7 uur het terrein op komt, hebben we al een ronde gemaakt met de sleep om te zorgen dat de banen klaar liggen voor het losrijden en de eerste proef. Tijdens de wedstrijden zijn en regelmatig sleeppauzes opgenomen in het programma om te zorgen dat de banen er keurig egaal bij liggen. En tot slot doen we nog ongeveer 2 uur groot onderhoud nadat de laatste ruiters het terrein rond 22 uur hebben verlaten. Dan worden de banen gesleept en gewalst om te zorgen dat de binding en hardheid op het juiste peil blijven.
Gelukkig hoef ik dit niet allemaal alleen te doen. Tijdens het WK in 2017 ben ik geholpen door mijn vader, die jullie mogelijk kennen als de andere helft van het duo “Hans und Frans”. Ook in 2023 is hij weer van de partij.

Meer dan alleen banen
Het WK is een geweldig evenement waar ontzettend veel gebeurt en waar voor, maar ook zeker achter de schermen, ontzettend hard gewerkt wordt. Om hier zoveel mogelijk van mee te krijgen en omdat ik tijdens de wedstrijden regelmatig tijd over heb, sluit ik me ook aan bij de facilitaire dienst en de beveiliging. 

Waar kijk je het meest naar uit?
Het groepsgevoel en teamwork. Wat mij betreft is het WK van ons allemaal, voor ons allemaal. Aan vrienden en collega’s omschrijf ik het altijd als: “Wij geven een feestje, en de hele wereld mag komen.” Gastvrijheid en vriendelijkheid hebben we hoog in het vaandel staan en worden op alle mogelijke manieren in praktijk gebracht tijdens het WK. Vanaf het eerste moment moeten de ruiters, het publiek, de standhouders, maar ook de vrijwilligers zich welkom voelen en een mooie tijd met elkaar hebben.
Ik kijk er naar uit om er samen weer een geweldig evenement neer te zetten.