Hoe is het begonnen? In 2002 zaten we op een zondagavond bij het kampvuur na een succesvolle editie van Wedstrijden Zuid (WZ), met een groep vrijwilligers en organisatieleden.
Tijdens onze levendige gesprekken kwam er het idee om een keer een WK voor IJslandse Paarden te organiseren, iets groters dan WZ, waar we nog meer onze ambities in kwijt konden.
Omdat niet iedereen meer even fris van geest was heb ik de ochtend erna voor de zekerheid nog een rondje gedaan of het echt gemeend was.
En toen gingen we aan de slag. We hebben in 2003 bij de FEIF een eerste bidbook ingediend voor de WK van 2005. Dat zijn we niet geworden, deze werd uiteindelijk georganiseerd in Zweden. De aanhouder wint, dus we hebben in 2005 een nieuw bidbook ingeleverd voor de WK in 2007, en dat zijn we geworden.
Om dit allemaal goed te regelen hebben we een stichting opgericht die verantwoordelijk is voor het WK. Dit is Stichting Icelandic Horse Projects oftewel IHP. Het bestuur van de stichting bestaat uit Niek van Nunen, verantwoordelijk voor financiën en facilitaire zaken, Marc Dusseau, verantwoordelijk voor sport en fokkerij en ik ben de voorzitter en bezig met sponsoring, standhouders, PR en het showprogramma. De eerste jaren in aanloop naar 2007 hebben we veel mensen moeten overtuigen. Waarvan? Dat we dit echt wel kunnen, dat we één doel hebben: een geweldig en financieel gezond WK organiseren. Dat laatste was voor ons heel belangrijk. Dit was in het verleden niet vanzelfsprekend maar voor ons wel, alhoewel we ook wel wat slapeloze nachten hebben gehad.
We zijn met z’n allen het avontuur aangegaan om er een groot succes van te maken, samen met een team van bijna 500 vrijwilligers uit alle geledingen vanuit onze vereniging.
Voor velen was deze WK in 2007 het keerpunt waarbij meningsverschillen uit het verleden zijn bijgelegd of als sneeuw voor de zon verdwenen. En dat alles omdat we met een hecht team iets konden wat velen in de IJslanderwereld niet voor mogelijk hadden gehouden… namelijk het beste WK organiseren (top op dat moment), met mooie sport op een prachtig terrein met een super sfeer en heerlijke catering… al zeggen we het zelf.
Na de WK IN 2007 heeft het een aantal jaar geduurd voordat we weer dachten aan een nieuwe WK. Maar toen het zo ver was en we onze plannen op tafel hebben gelegd, werd de ambitie om nog een keer op Stoeterij de Breidablik de WK nog een keer te organiseren werd ons idee door onze vrijwilligers achter de schermen aangemoedigd en ook met open armen ontvangen door de FEIF. We hebben zaken verbeterd en veranderd. In 2007 waren we de eerste WK met een complete tribune rondom de ovaalbaan met genummerde plaatsen, in 2017 legden we de lat weer hoog door alle zitplaatsen rondom de ovaalbaan te overdekken. Ook na deze WK waren bezoekers, ruiters, teams, vrijwilligers en officials onder de indruk toen ze terreinen in Oirschot verkenden. En ook in 2017 lukte het ons samen om een de verwachtingen waar te maken en te laten zien waar we als organisatie voor staan. Onze kracht? Die zit in de grote betrokkenheid van het team van enthousiaste vrijwilligers, de zeer gedetailleerde en grondige voorbereiding, en de lol die we samen hebben.
Op naar 2023. Inmiddels beginnen ook bij ons de jaren te tellen. We zijn geen 18 meer! Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, we hebben er zoveel plezier in om ons voor de IJslandse sport in te zetten dat we nog een keer de stoute schoenen hebben aangetrokken……..op naar WC2023.
Het evenement is groot dat alleen ik al er uren lang over kan vertellen. Dus als je me vraagt wat de mooiste herinnering is dan is er niet een antwoord mogelijk. We hebben allemaal onze eigen specifieke herinneringen, anekdotes en hebben minder leuke maar ook heel veel mooie momenten meegemaakt. Voor mij blijft de ultieme kick als het zondagmiddag is, de tribunes gevuld, geweldige finales worden gereden en we weten dat we het samen nog een keer geflikt hebben. We krijgen het voor elkaar om met ons complete team al bijna 20 jaar zonder ruzie dit te organiseren. Wij vinden dat een heel bijzondere prestatie!
Gelukkig is er ook leven naast de WK. In het dagelijks leven woon ik met ons gezin niet heel ver bij Oirschot vandaan, in een klein dorpje genaamd Olland. In de achtertuin staan twee zelfgefokte IJslanders waar voornamelijk mijn dochters Freya (15) en Liv (12) op rijden. Naast de uurtjes die weggesnoept worden voor de organisatie van WK 2023 heb ik als ondernemer een aantal agentschappen voor de Benelux waarvoor ik verschillende ruitersportmerken vertegenwoordig. Naast het bezoeken van ruitersportzaken ben ik ook regelmatig op spring-, dressuur- of eventing-evenementen te vinden. Hier doe ik regelmatig inspiratie op voor onze eigen WK.